Romania s-ar putea confrunta cu probleme importante daca nu identifica metodele necesare pentru controlarea cresterii preturilor si a salariilor, a declarat, vineri, Pervenche Beres, presedintele Comisiei pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European (PE).
"Trebuie sa existe constientizarea a ceea ce presupune o inflatie ridicata. Trebuie sa existe mecanisme ca preturile sa fie ajustate fara provocari", a afirmat Beres intr-o conferinta de presa monitorizata de Mediafax. Beres a adaugat ca avansul salariilor este un subiect care trebuie atent discutat.
"Deficitul de forta de munca este corelat cu cresterea salariilor. Daca salariile si inflatia nu sunt controlate, atunci aceasta este o problema mare pentru Romania", a spus Beres.
Beres a subliniat ca Romania nu trebuie sa se relaxeze, din punct de vedere economic, dupa aderarea la UE.
"Aderarea a reprezentat un pas mare, dar nu trebuie sa va relaxati. De aceea trebuie sa insist pe problema fondurilor structurale, care au rolul de a reduce decalajele si presiunilor economice", a spus Beres.
Romania dispune de o situatie economica mai buna decat a altor state din regiune, dar este important ca deficitele si inflatia sa fie, in continuare, atent controlate, a declarat, vineri, Zsolt Laszlo Becsey, membru al Comisiei pentru afaceri economice si monetare din Parlamentul European (PE).
"Aderarea la zona euro trebuie facuta, si este foarte important sa nu pierdeti trenul, sa nu creasca inflatia si deficitele, si sa amanati procesul. Romania are o pozitie mai buna decat tarile din grupul Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia) si este important sa nu lasati situatia sa iasa de sub control", a afirmat Becsey intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca, din punct de vedere politic, ar fi un lucru negativ daca dupa ader