Utilizarea acesteia în alimentaţie provoacă nenumărate boli şi poluează planeta Consumul excesiv de carne roşie nu este nociv numai pentru sănătatea omului, dar afectează şi
Utilizarea acesteia în alimentaţie provoacă nenumărate boli şi poluează planeta
Consumul excesiv de carne roşie nu este nociv numai pentru sănătatea omului, dar afectează şi calitatea mediului înconjurător, reiese dintr-un studiu publicat în revista medicală "Lancet".
Agricultura degajă, la nivel mondial, în jur de 20 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră, iar creşterea animalelor are un impact puternic asupra mediului din cauza cantităţilor mari de metan eliberate în atmosferă.
După studiile efectuate de profesorii Tony McMichael, de la Universitatea din Canberra, şi John Powles, de la Universitatea Cambridge, în lume, consumul de carne ar putea fi redus cu 10 la sută.
"Aceasta ar contribui la domolirea încălzirii globale şi, de asemenea, ar minimaliza riscurile asociate consumului excesiv de carne roşie", scriu specialiştii. Pe planetă, consumul mediu de carne este de 100 de grame pe zi de persoană, dar raportul între micii şi marii consumatori este de unu la zece.
Gazul metan ucide
Tot în revista "Lancet" a fost publicat un alt articol în care se preciza că 2,4 miliarde de persoane din întreaga lume sunt afectate astăzi pentru că sunt expuse poluării cauzate de fermele de creştere a animalelor pentru carne.
După părerea lui Paul Wilkinson, de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, populaţiile cele mai bogate utilizează de 20 de ori mai multă energie pe persoană decât cele din ţările sărace. Se estimează că inhalarea poluării provocate de bălegarul de vacă provoacă în fiecare an 1,6 milioane de decese premature, adică de două ori mai multe decât cele cauzate de poluarea atmosferică din oraşe, de pildă. În plus, tot po