Bucurie. Acesta a fost cuvântul de ordine printre cei mai puţin de 30 de locuitori ai satului Dobreşti, localitate în care s-a născut Preafericitul Daniel, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe
Bucurie. Acesta a fost cuvântul de ordine printre cei mai puţin de 30 de locuitori ai satului Dobreşti, localitate în care s-a născut Preafericitul Daniel, noul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Oameni săraci şi cu frică de Dumnezeu, dobreştenii au tras clopotele la biserică în semn de mulţumire pentru alegerea făcută. "E omul lui Dumnezeu", susţin, în cor, localnicii.
Comuna Bara, de care aparţine şi satul Dobreşti, acolo unde s-a născut Preafericitul Daniel, e o localitate mică şi săracă din Timiş. Aici nici iluminatul public nu mai funcţionează pentru că, spune primarul, e prea scump. Edilul ne-a declarat că are datorii la energia electrică de mai bine de 70 milioane de lei vechi şi că nu le poate asigura oamenilor, în aceste condiţii, iluminat stradal.
Însă, după ce Daniel a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pentru două ore s-au aprins şi becurile în sat. "Mi-era ruşine de ziarişti, că vedeau că nici lumină n-avem", ne-a spus ieri primarul comunei, Ioan Lăzărescu.
Patriarhul, mândria Banatului
Alegerea ÎPS Daniel ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române a avut o semnificaţie deosebită pentru aceşti oameni săraci. De Preafericit îi leagă amintiri multe, dar vechi, pentru că noul patriarh nu vine prea des la Dobreşti. Ultima oară a fost acum doi ani. "Doamne, ce bucurie am mai trăit când am aflat că a fost ales. Am sărit în sus şi am ţipat ca un nebun.
Ziua în care a fost ales a fost cea mai lungă. Parcă a durat un an", ne-a spus Gheorghe Dănilă, în vârstă de 78 de ani, vecin şi coleg de şcoală cu ÎPS Daniel. Pentru oamenii din Dobreşti, alegerea lui Daniel în funcţia de patriarh este percepută chiar ca un sem