Startul pensiilor obligatorii aduce a doua cuponiada: 3 milioane de salariati vor deveni investitori indirecti pe Bursa.
Numarul romanilor care investesc pe Bursa de Valori, direct sau indirect, va creste cu circa 3 milioane dupa campania de patru luni, in care acestia vor adera la un fond de pensii private obligatorii.
De luni, 17 septembrie, peste 3 milioane de salariati sunt chemati sa adere la un astfel de fond privat de pensii.
Jumatate dintre ei, adica cei sub 35 de ani, vor fi obligati sa isi aleaga un fond in urmatoarele patru luni (pana pe 17 ianuarie 2008), iar cealalta jumatate (cu varsta intre 35 si 45 de ani) isi poate alege un fond, fara sa fie obligati, oricand pana la atingerea varstei de 45 de ani.
Acum, numarul romanilor care investesc activ si direct pe Bursa de la Bucuresti este de circa 10.000-15.000. Cei care plaseaza bani in mod indirect pe Bursa sunt investitorii in fonduri mutuale (circa 80.000 de persoane) si cei care au o polita de asigurare de viata cu componenta de economisire si investitii (unit linked), in numar de aproape 300.000 de persoane.
In schimb, aparitia fondurilor private de pensii va aduce un val de circa trei milioane de investitori indirecti la Bursa, din moment ce toate fondurile au o componenta de investitii in actiuni listate.
"Cu timpul, sigur va creste interesul pentru piata financiara al participantilor la pensiile private. Insa nu va fi un proces brusc si oricum va atinge doar o mica parte din contributori", crede Dorin Boboc, director de investitii la Allianz-Tiriac Pensii Private. "Faptul ca sunt obligati prin lege sa contribuie la un fond privat, care investeste si pe Bursa, nu inseamna automat ca se vor si preocupa de evolutia pietei", a mai spus el.
In medie, circa 20%-25% dintre banii fondurilor de pensii private obligatorii vor fi investiti in actiuni lista