Avansul pretului petrolului nu a putut fi oprit nici de decizia OPEC de a majora productia cu jumatate de milion de barili.
Pretul petrolului a inregistrat ieri o scadere usoara, pana la 79,77 dolari pe baril (57,54 euro), dupa ce miercuri atinsese un nou nivel record de 80,18 dolari, in urma unei cresteri de 1,68 dolari (1,21 euro), scrie Bloomberg.
Nivelul record de miercuri a fost cauzat de scaderea, peste asteptari, a stocurilor de petrol ale SUA, determinata de temerile conform carora o furtuna care va lovi Golful Mexic ar putea afecta productia si capacitatea de rafinare. Recordul anterior a fost inregistrat la inceputul lui august, cand un baril de petrol a costat 78,77 dolari (57,4 euro).
Pretul petrolului a urcat cu 31% anul acesta, cauza principala fiind cresterea cererii si temerile ca Nigeria si Iranul, doi dintre cei mai importanti exportatori de petrol, si-ar putea reduce productia.
Stocul de petrol al Statelor Unite a scazut, saptamana trecuta, cu 7,01 milioane de barili, aceasta fiind cea mai mare scadere inregistrata anul acesta. Analisti, participanti la un studiu al Bloomberg News, estimau o scadere de doar 2,7 milioane de barili.
Rezervele de petrol au ajuns la 322,6 milioane de barili, cu 8,3% mai mult decat media inregistrata in perioadele similare ale ultimilor cinci ani, in timp ce importurile au coborat cu 6,6%, ajungand la 9,59 milioane de barili pe zi.
"Ne confruntam, in acelasi timp, si cu furtuna din Golful Mexic, si cu scaderea drastica a rezervelor de petrol, iar pretul de 81 de dolari nu mai pare chiar atat de indepartat", a declarat Bob Frye, broker de marfuri la Access Future Options & Trading, facand referire la depasirea pragului psihologic de 80 de dolari pe baril.
Chiar daca pretul petrolului este de opt ori mai mare decat la sfarsitul anilor '90, este inca sub nivelul rec