Tendinta dobanzilor nu mai este de scadere, ci de crestere usoara, avand in vedere ca bancile locale trebuie sa tina cont de criza de lichiditati de pe pietele externe, afirma Patrick Gelin, presedintele BRD-SocGen.
"Pe moment noi nu avem planuri de majorare a dobanzilor, insa nu stim cum vor evolua lucrurile in urmatoarele saptamani. Este multa instabilitate pe piete", a declarat Gelin.
La nivelul pietei, dobanzile medii la creditele in lei pentru populatie - atat la cele noi, cat si la cele existente in sold, au continuat sa scada usor pana in iulie, cu circa 0,1-0,2 puncte procentuale, conform datelor BNR, situandu-se intre 11,73% si 13,39% la creditele noi, in functie de scadenta, respectiv intre 12,6% si 21,57% la cele vechi.
Mentinerea tendintei de scadere lenta a fost consemnata si in cazul creditelor in lei pentru companii, insa trendul de ieftinire s-a inversat in iulie la creditele noi in euro, indiferent de categoria de clienti. Cresterile au fost mai vizibile la creditele pentru persoane fizice, cu pana la 0,4 puncte procentuale.
Viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu, a anticipat miercuri ca BNR nu va putea lua in calcul pe 26 septembrie o scadere de dobanda dupa rabufnirea inflatiei din august. Gelin spune ca s-ar mira si ca BNR sa reduca rezervele minime obligatorii (RMO), desi masura a fost promisa in repetate randuri pentru alinierea la standardele zonei euro. Rezervele reprezinta insa un instrument inca foarte puternic in lupta BNR cu inflatia, avand in vedere volumul lichiditatilor imobilizate.
Bancherul spune ca lunile iulie si august au fost o perioada de crestere "importanta" a vanzarilor de credite ipotecare la BRD - a doua mare banca de pe piata dupa active, in conditiile introducerii normelor proprii de creditare in luna iunie. "Este totusi nevoie sa treaca sase luni pentru a putea aprecia impactul noilor no