Expozitia de sculptura si desen Nicapetre deschisa la Galeria de Arta din Silistra este un simbol al spiritului Dunarii, coagulat prin manifestarile si proiectele culturale ale muzeelor din Braila (Centrul Cultural "Nicapetre"), Calarasi (Muzeul Dunarii de Jos) si al galeriilor de arta din Silistra si Ruse.
Nicapetre, de obarsie dunareana, nascut la Braila si, de peste 26 de ani, stabilit la Toronto, este un artist cu o exceptionala creatie si activitate internationala.
In aceasta vara, arta lui Nicapetre a urcat pe Dunare in amonte, dupa un scurt periplu pe tarmurile Pontului Euxin, de la Tulcea, Braila, Calarasi pana la Silistra, in vechea cetate a Durostorumului. Silistra este situata intr-un spatiu incarcat de sacralitate, marcat nu doar de episcopia romana a Durostorumului si apoi de cea medievala a Dorostolonului, ci si de vecinatatea sfanta a Manastirii Dervent sau a cetatii bizantine Vicina de pe insula Pacuiul lui Soare. In acest context, expozitia lui Nicapetre deschisa la Galeria de Arta de la Silistra, in ziua de Sfanta Maria, nu este doar o intamplare fericita, ci se constituie intr-o implinire a destinului acestor locuri cu vocatia sacrului.
Piesele ce compun expozitia lui Nicapetre deschisa la Silistra reprezinta o intoarcere spre origini, operata printr-o descindere arheologica spre straturile ascunse ale istoriei, cat si printr-o vizionara contemplare a genezei. Pentru Nicapetre, "Dunarea mai aduce fantasme de statui greco-latine, purtate fara corabii in malurile surpate... urma intensa a stravechilor asezari prenatale" (Grigore Hagiu). Astfel, Inger albastru ne trimite, prin simboluri (triunghiul vietii) si fragmentarismul intentionat, la plastica preistorica a Dunarii de Jos. Sculptura Altar pagan, Regele si Regina, dar mai ales desenele maestrului au ca tema centrala cuplul divin barbat-femeie, principiul vietii si al lumii, conc