Jose Pinera, cel care a aplicat in 1980 in Chile primul sistem de pensii private din lume, spune ca decizia Romaniei de a reforma sistemul de pensii o plaseaza intr-un "club select" de 30 de state ale lumii care au luat aceasta decizie.
"Sistemul public de pensii din toate tarile lumii se indreapta catre faliment si demagogie" - asa si-a inceput ieri discursul Jose Pinera, supranumit "tatal pensiilor private", cu ocazia unui seminar pe aceasta tema organizat la Bucuresti. "Din acest motiv, acum 27 de ani, in Chile, am luat decizia sa spunem stop acestui sistem si sa schimbam modul de gandire, introducand primul sistem de conturi individuale de economisire pentru pensii private din lume", a continuat el.
Pinera este in prezent presedintele Centrului International de Reforma a Pensiilor si viziteaza Romania pentru a doua oara.
Jose Pinera a fost adus in Romania de Mihai Seitan, fost sef al Casei de Pensii (CNPAS) si unul din initiatorii sistemului de pensii private in Romania. El este acum manager de parteneriate la brokerul de pensii private FinCoP.
Pensiile private obligatorii (pilonul II) vor lua startul in Romania lunea aceasta, pe 17 septembrie, odata cu campania de aderare la fonduri.
"Pentru toate sistemele publice de pensii din lume, solutia nu este majorarea sau recalcularea pensiilor de stat, ci introducerea unui sistem de economisire privata, la fel ca si cel introdus in Chile acum 27 de ani si de Romania anul acesta", a declarat Pinera. Pensiile private, spune el, se bazeaza pe "o idee de bun-simt": fiecare economiseste pentru propria batranete, in loc ca fiecare sa plateasca acum pentru pensiile altora, asa cum se intampla in sistemul public de pensii al tuturor statelor din lume.
In Chile, prima lege a pensiilor private din lume a fost adoptata pe 4 noiembrie 1980, in urma cu 27 de ani.
"In 27 de ani, de la st