Nu e vorba de leii nostri, oricat de grei ar fi ei, ci de leii venetieni. Ang Lee a castigat pentru a doua oara Leul de Aur la festivalul de film de la Venetia, iar acum ar trebui sa ne preocupe urmatorul film al regizorului taiwanez: la succesul pe care-l are, n-ar fi deloc de mirare sa primeasca si in 2009 o felina.
"Credeam ca a doua oara va fi mai usor sa iau trofeul, dar nu este deloc asa", a declarat Lee, care initial nu era deloc in carti pentru trofeul cel mare, principalul favorit fiind filmul francez "La graine et le mulet" al tunisianului Abdellatif Kechiche, care a trebuit sa se multumeasca doar cu un premiu special al juriului si un premiu de interpretare.
Ce mai, daca n-au fost francezii, trebuia sa fie Lee. Prezentat in a doua zi a festivalului, "Lust, Caution" a fost multa vreme considerat cel mai bun film din competitie si in niciun caz datorita scenelor de sex.
In timpul celor doua ore si jumatate ale filmului, jurnalistii stransi in sala PalaLido a festivalului nu au scos niciun sunet, prea marcati de tensiunea thriller-ului erotic al lui Ang Lee. Cu doi actori excelenti in rolurile principale, Tony Leung in rolul unui politician de asasinat, si debutanta Tang Wei in rolul seducatoarei momeli, "Lust, Caution" este in acelasi timp o calatorie in trecut (Shanghai-ul anilor '40) si una dincolo de epiderma, pentru ca "interactiunile" protagonistilor n-au loc (numai) in pat, ci si in inimi. Simplu, vibrant si puternic, "Lust..." este cu siguranta cel mai bun film al lui Ang Lee de pana acum.
Dar, daca Lee isi merita al doilea leu, De Palma nu si-l merita deloc pe primul. De argint, ce-i drept, dar oricum mult prea mult pentru infioratorul sau "Redacted", un exemplu al abuzurilor soldatilor americani in Irak, moralizator si propagandistic, exagerat si extrem de prost jucat.
"Redacted" a fost premiat, se pare, doar pentru poz