Oază de linişte, relaxare. Mare, nisip. Dar şi o Dunăre ondulată şi lină, pitită între peisaje încântătoare. Plante rare, păsări şi mai rare. O ciorbă de peşte autentică şi plăcute conversaţii cu localnicii. Foc de tabără - ascuns, ce-i drept - însufleţit de chitarele răsărite din corturi. Pe scurt, o vacanţă în singurul loc exotic al ţării noastre, cel mai căutat, cel mai „rezervat“ şi de departe cel mai frumos: Delta Dunării.
Să pleci în concediu în Delta Dunării pare tot atât de simplu ca şi când ai pleca la Sinaia sau Eforie. O valiză, două, ceva bani în buzunar şi o carte sau o revistă cu care să-ţi omori orele de lâncezeală la soare. Iar dacă asta şi intenţionezi să faci, un pat călduţ la o pensiune cochetă şi un program obişnuit de somn, plajă-somn sunt suficiente pentru alt concediu reuşit. Pentru turistul însetat de locuri noi, necunoscute, de experienţe unice pe care să le rânduiască apoi în cutiile colorate cu amintiri, Delta Dunării trebuie văzută altfel. Trebuie descoperită, chiar dacă, la început, dintr-o lecţie obişnuită de geografie.
Rezervaţie naturală unicat în Europa
Este un ţinut exotic - singurul din România - cu peste 1.200 de specii de copaci şi plante, cu cea mai bogată faună ornitologică de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) şi ihtiologică (reprezentată de aproape 100 de specii, din care amintim heringul de Dunăre şi sturionii, de la care se obţine preţiosul caviar).
Delta Dunării este cea mai mare rezervaţie de ţinuturi umede din Europa, acoperind o suprafaţă de 2.681 de kilometri pătraţi. În 1990, UNESCO a inclus Delta Dunării, cea mai nouă formă de relief din România, ferită - cel puţin deocamdată - de „progresul industrializării“, printre rezervaţiile biosferei.
Delta propriu-zisă are o suprafaţă de 2.540 de kilometri pătraţi, suprafaţă ce creşte anual