Depozitul de Vinuri (DDV), unul dintre cei mai mari importatori de vin imbuteliat si divizie a grupului RTC Holding, a intrat ieri in lichidare, ca urmare a esecului discutiilor privind o posibila preluare a companiei. Wall-Street a incercat sa afle care au fost motivele ce au dus la inchiderea afacerii, ce anume a impiedicat ascensiunea DDV in topul importatorilor de vin, care sunt preconizarile pentru piata romaneasca de profil, recent integrata celei europene, si ce s-a schimbat in comportamentul consumatorului roman.
“Vinurile romanesti sunt din ce in ce mai bune si reprezinta o alternativa mult prea serioasa la vinurile de import, de o calitate exceptionala, insa inca neaccesibile publicului roman”, a explicat Radu Octavian, fondatorul grupului RTC.
Procesul de lichidare a DDV, care a inceput saptamana aceasta si se va sfarsi in termen de aproape doua luni, are mai multe cauze, printre care cea mai importanta este legata de faptul ca afacerea nu a reusit sa atinga un rulaj de peste 10-15 milioane de euro. “Un business care nu poate atinge un rulaj de peste 10-15 milioane de euro nu genereaza venituri suficiente pentru a asigura un management profesionist”, a declarat Radu Octavian.
Pentru anul in curs, DDV isi propunea o crestere a cifrei de afaceri pe segmentul vinurilor de import cu 100%, in conditiile in care cifra de afaceri pe anul trecut a fost de 1,05 milioane de dolari, iar pierderile au insumat 0,3 milioane de euro.
Pe o piata estimata la peste 450 de milioane de euro, marii jucatori de pe piata vinului inca suporta consecintele exploziei de importuri ca urmare a eliminarii taxelor asupra bauturilor alcoolice odata cu integrarea in UE, dar si cele ale pierderii de competitivitate pe piata externa.
Georgel Costache, directorul general al Vincon Vrancea, cel de-al doilea jucator de pe piata interna a producatorilor de vin,