Daca pana in acest an, termeni precum "randament" si "risc" erau de domeniul fantasticului in vocabularul unui contribuabil la sistemul public de pensii, revolutia pensiilor private a schimbat nu doar lexicul, cat si asteptarile unui contribuabil. Asociate de cele mai multe ori investitiilor bursiere in fonduri mutuale sau produselor de asigurari unit-linked, randamentul si riscul intra din 17 septembrie pe taramul pensiilor private.
Investitiile pe bursa, permise de lege in limita maxima de 50% din activele fondului de pensii, aduc la pachet contribuabilului la sistemul de pensii private un randament si un grad de risc asumat. Pentru investitorii de pe bursa asumarea unui grad mai ridicat de risc poate aduce un randament pe masura. Se verifica insa aceasta ecuatie si in cazul fondurilor de pensi private?
"In prezent, se duce o lupta de imagine in industria pensiilor private. Dupa primul an de functionare, clientii vor fi interesati de randamentele obtinute de fondurile de pensii private, pentru ca dupa doi ani sa aiba loc primele transferuri intre fondurile de pensii", spune Cosmin Paunescu, care a dat administrarea fondurilor de investitii pe fondurile de pensii private, activand in prezent la compania slovena Prima Pensie.
Recent intrat in industria fondurilor de pensii private, Paunescu crede ca randamentul si portofoliul de investitii vor diferentia fondurile de pensii, avand in vedere ca legislatia a impus o serie de limitari in ceea ce priveste comisioanele si expunerea pe piata de capital.
Insa randamentul si riscul de a pierde banii sunt cele doua fete ale unei investitii pe Bursa. Plasamente prudente prin definitie, fondurile de pensii private vor putea obtine randamente mai mari prin cresterea expunerii pe piata actiunilor.
Cu toate acestea, randamentele pensiilor private nu pot fi comparate cu fondurile de investitii cu pla