Chips-urile, covrigeii şi snacks-urile nu vor mai avea voie să fie vândute în şcoli şi grădiniţe. Cel puţin aşa prevede un proiect al Ministerului Sănătăţii, menit să îi ţină pe viitori cetăţeni adulţi ai României departe de riscurile obezităţii. Responsabilii din Sănătate doresc ca vânzarea alimentelor de tip fast food în magazinele din incinta şcolilor şi grădiniţelor, să fie interzisă. Astfel de măsuri au fost luate în mai multe state europene, ca urmare a creşterii numărului de copii su-praponderali şi obezi. Conform statisticilor, un copil european din cinci este supraponderal. În total, e vorba de 14 milioane de cazuri, dintre care trei milioane sunt deja obezi. În fiecare an, aproximativ 400.000 de copii ajung să aibă probleme cu greutatea. Statisticile sunt alarmante şi în ceea ce îi priveşte pe copiii români. Astfel, 15% dintre cei cu vârste între 5 şi 11 ani sunt supraponderali, iar 5% dintre aceştia suferă de obezitate.
Noul proiect de lege al Ministerul Sănătăţii va conţine o listă cu alimentele nesănătoase care vor fi interzise în şcoli şi grădiniţe. Printre acestea vor fi incluse chips-urile, snacks-urile şi covrigeii.
Copilul mic este afectat de
mâncarea nesănătoasă
Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, obezitatea înseamnă excesul de ţesut adipos care poate produce inconveniente pentru sănătate. În general, aprecierea obezităţii se face cu ajutorul indicelui de masă corporală, calculat prin raportul dintre greutatea exprimată în kilograme şi înălţimea la pătrat. Sunt considerate, în general, persoane normale, sănătoase, cele care au indicele de masă corporală între 19 şi 25. Sub acest nivel vorbim de subponderalitate, peste 25 vorbim de supraponderalitate, iar peste 30 este vorba despre obezitate. Cauzele obezităţii sunt în unele cazuri genetice, copiii moştenind de la părinţi un metabolism mai „leneş”. M