Circuitul laptelui in natura
In Maramures exista 85 de centre de colectare a laptelui, din care 56 sunt autorizate si conforme cu standardele europene, iar celelalte 29 urmeaza un program de conformare si sunt obligate sa se alinieze la cerintele UE pana in 31 decembrie 2009. Taranii aduc la centrele de colectare laptele proaspat muls si primesc intre 0,45 si 0,65 de lei pe litru, in functie de calitatea acestuia.
Astfel, un lapte cu o cantitate de grasime mai ridicata (4 sau 4,5%) va fi platit mai bine decat cel cu continut de 3,5% grasime. Dupa ce operatiunea de colectare este incheiata, laptele este transportat de la centre la unitatea de procesare si trecut prin fluxul tehnologic premergator produsului final.
De la cei 0,6 lei (in medie) pe care centrul de colectare ii plateste producatorului pentru cantitatea de lapte adusa si pana la produsul final pe care il cumparam din magazine, pretul laptelui inregistreaza o crestere exorbitanta, de 600%. Factorii care stau la baza acestei majorari sunt multipli si pretul ridicat al laptelui de consum este explicabil din mai multe perspective.
Bineinteles, fiecare veriga din „lantul laptelui” justifica majorarea pretului prin prisma propriului interes.
2 lei la poarta fabricii
Mecanismul prin care pretul laptelui ajunge sa fie de sase ori mai mare dupa procesare poate fi explicat prin mai multi factori. In primul rand, procesatorii trebuie sa acopere cheltuielile de colectare si transport, care in Romania sunt mai ridicate decat in alte tari din cauza proastei infrastructuri rutiere si a cantitatii scazute de lapte.
De asemenea, din cauza calitatii proaste, procesatorul este obligat sa faca analizele laptelui colectat de doua ori pe luna. In pretul final al laptelui se regasesc si sumele platite de procesator pentru utilitati, sa