Foto: Cotidianul
Dupa aparitia in presa a listei cu numele de cod a opt ierarhi ortodocsi, membrii Colegiului CNSAS il cauta pe cel de la care au plecat informatiile.
Publicarea listei cu numele de cod pe care opt episcopi si arhiepiscopi le-ar fi primit de la serviciile secrete comuniste a adus conducerea CNSAS in pragul haosului. Suspiciunea reciproca intre cei 11 membri ai Colegiului a atins cote maxime, iar acum fiecare incearca sa-l identifice pe cel care care a furnizat informatia.
Lista a plecat, aproape sigur, de la un membru al Colegiului, caci, in afara lor, la aceste informatii nu mai au acces decit investigatorii care au vazut dosarele si alcatuiesc probatoriile celor vizati.
Cercul suspectilor se restringe si mai mult cind vine vorba de razboiul acerb care s-a dus in ultimele saptamini prin sedinte furtunoase sau absente zgomotoase. Astfel, cei care au sustinut deconspirarea preotilor, cu deosebire inaintea alegerilor pentru functia de Patriarh, sint suspectati de reprezentantii celeilalte tabere ca nu ar fi straini de scurgerea de informatii.
"Acest incident va fi sesizat structurii de securitate a institutiei si se va demara o ancheta in acest sens", spune Laurentiu Tanase care, date fiind partidul care l-a propus in Colegiu, PSD, si formatia sa teologica, este considerat principalul adversar al deconspirarii preotilor.
"Nu e sedinta de la Dumnezeu in care sa nu vorbim despre aceste lucruri si am stabilit ca doar presedintele sa ofere informatii. Insa se vede ca acest lucru nu se poate respecta si este nevoie de o comisie parlamentara in fata careia sa raspunda CNSAS, asa cum se intimpla si cu SRI sau SIE", e de parere Corneliu Turianu, propus de PD.
"Eu astept pina marti sa ma lamuresc despre ce este vorba", s-a rezumat sa comenteze Ticu Dumitrescu.
In privinta celor doi