Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un ghid de buzunar cu informaţii uşor de utilizat, pentru a depista simptomele atacului cerebral şi ale infarctului. Primul ghid de buzunar, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat un ghid de buzunar cu informaţii uşor de utilizat, pentru a depista simptomele atacului cerebral şi ale infarctului.
Primul ghid de buzunar, care îi va ajuta pe angajaţii din sistemul de sănătate să recunoască persoanele cu risc de infarct şi accident vascular cerebral, a fost finalizat de specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Îndrumarul are caracter de recomandare şi va fi disponibil în şase limbi. Potrivit dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS pentru România, ghidul ar putea ajunge şi la noi în cel mult o lună şi jumătate.
Specialiştii OMS spun că acest ghid va fi nelipsit din buzunarul oricărui lucrător din sistemul sanitar, deoarece el conţine informaţii utile, uşor de utilizat. Este pentru prima oară când astfel de ghiduri, care pot prezice riscul de infarct şi atac cerebral pe o perioadă de zece ani, sunt editate în vederea utilizării la nivel mondial, ţinându-se cont însă de profilurile de risc caracteristice anumitor zone.
Ghidurile includ informaţii privind vârsta, sexul, valoarea tensiunii arteriale şi a colesterolului, dar şi o serie de recomandări bazate pe riscul de a face infarct sau atacuri cerebrale, recomandări precum renunţarea la fumat, schimbările stilului de alimentaţie şi controlul greutăţii corporale. Lucrările mai cuprind totodată şi indicaţii privind administrarea unor medicamente.
A crescut numărul bolnavilor de inimă în ţările dezvoltate
"Nu suntem niciodată pregătiţi pentru moartea neaşteptată a unui membru al familiei sau a unui prieten din cauza unui atac cerebral sau a unui infarct", a menţionat dr. Catherine Le Gales-Camus, asistent al directorului general