Uniunea Europeană aşteaptă de la România un megaproiect la Marea Neagră. Georgia este o ţară cu un rol foarte important în zona Mării Negre, iar România acordă un interes deosebit Uniunea Europeană aşteaptă de la România un megaproiect la Marea Neagră.
Georgia este o ţară cu un rol foarte important în zona Mării Negre, iar România acordă un interes deosebit parteneriatului cu această ţară, a declarat ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu, la finalul reuniunii ministeriale a Grupului Noilor Prieteni ai Georgiei desfăşurată la Vilnius. Tbilisiul se află pe traseul caspic al petrolului şi gazelor spre Europa. Reuniunea a reprezentat un nou prilej pentru statele membre al Grupului să îşi afirme solidaritatea faţă de Tbilisi în efortul de integrare euroatlantică şi de a susţine stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.
Ministrul român de externe, Adrian Cioroianu, a declarat că Georgia merită să primească planul de acţiune pentru aderare (MAP - Membership Action Plan) cel mai târziu la Summitul NATO de la Bucureşti, din 2008. "În calitate de organizator al Summitului NATO din 2008, România este interesată ca Georgia, în virtutea progreselor făcute şi a sistemului Alianţei, să primească MAP-ul în cadrul evenimentului de la Bucureşti din primăvară. Sfatul României pentru prietenii georgieni este să urmeze politica paşilor mărunţi şi să aplice procese de reformă".
"Georgia este un actor major în zona Mării Negre şi este în interesul nostru să avem o zonă cât mai stabilă". Cioroianu a mai adăugat că Georgia este foarte importantă pe harta energetică, fiind un coridor esenţial pentru cei care vor să aducă gaze de la Marea Caspică la Marea Neagră. Ministrul a avertizat că România trebuie să gândească un megaproiect la Marea Neagră, pentru a profita, "în sensul pozitiv al cuvântului", de interesul pe care UE îl are faţ