Cercetările ultimilor ani s-au concretizat prin apariţia unor noi tratamente împotriva poliartritei reumatoide. Chiar dacă este o boală redutabilă care afectează peste 21 milioane de Cercetările ultimilor ani s-au concretizat prin apariţia unor noi tratamente împotriva poliartritei reumatoide.
Chiar dacă este o boală redutabilă care afectează peste 21 milioane de persoane din toată lumea, poliartrita reumatoidă poate fi tratată în prezent destul de bine. Cu ajutorul unor medicamente noi, medicii încearcă să salveze articulaţiile bolnave de distrugere şi de protezare. Societatea franceză de reumatologie a întocmit un set de recomandări privind prescrierea noilor terapii.
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună (organismul fabrică anticorpi împotriva propriilor celule) ce afectează în special femeile. Cu dureri ce apar mai ales noaptea şi dimineaţa la trezire, boala atacă în special articulaţiile mâinii şi ale pumnului. Ultimele cercetări au dezvăluit faptul că tratamentele cele mai bune sunt cele care intervin asupra proteinelor responsabile de inflamaţia articulaţiilor, aşa numitele TNF (Tumor Necrosis Factor - factorii de necroză tumorală).
Principalii "actori" ai mecanismului de distrugere articulară sunt citokinele, în special citokinele TNF alfa. Genetica a permis realizarea unor medicamente (bioterapii) capabile să blocheze aceste cytokine. Printre aceste medicamente se numără infliximab (Remicade) sau etanercept (Enbrel). Acestea sunt medicamente care pot fi prescrise doar în cazul poliartritelor care nu mai răspund tratamentului de bază al bolii, acela cu metotrexat. Acesta rămâne în continuare tratamentul de bază al poliartritei, primul la care se recurge după stabilirea exactă a diagnosticului.
Precauţie înainte de a începe tratamentul
Obiectivul principal îl reprezintă remisiunea clinică, adică dispariţia simptomelo