Legea Cultelor din Romania este discriminatorie fiindca pune obstacole grupurilor religioase minoritare prin cerintele si conditiile prevazute pentru recunoasterea unui grup religios, se arata in raportul pe 2007 asupra libertatii religiei in lume.
"Suntem interesati si de aliatii nostri - a spus ambasadorul, dupa ce anterior vorbise despre situatia libertatii religioase in China, Iran, Eritreea, Myanmar - pentru ca suntem ingrijorati de legi care efectiv institutionalizeaza discriminarea minoritatilor religioase. Exemplele includ adoptarea unei legi discriminatorii a cultelor in Romania, cu un sistem de inregistrare prea greoi, si amendamentul la legea pentru recunoasterea unui cult in Republica Slovacia, care inaspreste semnificativ conditiile si-asa solicitante pentru inregistrarea unui grup religios", a explicat ambasadorul pentru libertatea religioasa in lume, John V. Hanford.
"In conditiile in care ambele tari se bucura de libertate religioasa, speranta mea este ca aceste guverne vor crea sisteme care sa faciliteze libertatea religioasa pentru toti decat sa stigmatizeze comunitatile religioase mici prin sisteme stratificate de recunoastere", a mai spus Hanford, adaugand ca "potrivit unor estimari, jumatate din populatia lumii traiste sub persecutie sau sub restrictii serioase impuse libertatii de religie".
Referitor la Romania, "guvernul respecta in general acest drept (la libertatea religiei) si in practica, desi unele restrictii au afectat drepturile multor grupuri religioase", insa grupuri religioase minoritare continua sa sustina, credibil, ca oficialii guvernamentali de rang mai mic le impiedica eforturile de prozelitism si interfereaza cu alte activitati religioase, se arata in raport.
Documentul arata ca Guvernul roman continua sa faca diferenta intre grupuri religioase recunoscute si cele nerecunoscute, ia