Salariaţii bugetari sunt protejaţi de lege dacă reclamă ilegalităţile de la locul de muncă. Foarte puţini dintre funcţionarii angajaţi în instituţii publice ştiu că există un act Salariaţii bugetari sunt protejaţi de lege dacă reclamă ilegalităţile de la locul de muncă.
Foarte puţini dintre funcţionarii angajaţi în instituţii publice ştiu că există un act normativ care le dă dreptul la protecţie, în cazul în care informează cu bună-credinţă autorităţile despre anumite practici neconforme cu legea, moralitatea sau etica profesională, care s-au petrecut sub ochii lor. Numai că, şi dacă ar cunoaşte legea, tot n-ar face-o, din cauză că le este teamă de represalii, directe sau indirecte.
Legea 571/2004 este actul normativ care dă dreptul la protecţie celor care decid să aibă o atitudine civică, numiţi avertizori. Cuvântul "avertizor" traduce termenul de "whistleblower", care defineşte, în limba engleză, persoana care dă alarma când întâlneşte o neregulă, folosind un fluier.
Potrivit legii 571/2004, avertizorul este cel care hotărăşte să vorbească în legătură cu practicile incorecte la care este martor (pentru a evita un cuvânt care displace profund românilor, în lege se foloseşte termenul de "avertizor", în loc de "informator").
Salariaţi corecţi, dar "ghinionişti"
El raportează către persoane din interiorul instituţiei sau către autorităţi diverse practici incorecte, încălcări ale legii, abuzuri, fraude. Totodată, avertizorul refuză să participe la acţiuni incorecte sau ilegale. În spiritul civic, acceptă să depună mărturie în cazul unui proces sau informează mass-media despre problemele pe care le-a constatat.
Un angajat dintr-o instituţie publică - să-i spunem Dan (la rugămintea sa vom păstra discreţia asupra identităţii) - ne explică problemele pe care le-au avut unii colegi, care au îndrăznit să semnaleze câteva neregu