Numirea de catre CSM a conducerilor instantelor este considerata de Andreea Tulus ca fiind o incalcare a independentei procurorilor si judecatorilor(Foto: )
Controlul magistratilor
Numirea de catre CSM a conducerilor instantelor este considerata de Andreea Tulus ca fiind o incalcare a independentei procurorilor si judecatorilor
Sase asociatii profesionale ale magistratilor din tara au dezbatut vineri la Curtea de Apel Cluj propunerile de modificare a legilor privind statutul judecatorilor si procurorilor si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), afisate in 16 iulie pe site-ul consiliului.
In urma dezbaterii celor trei proiecte, magistratii au ajuns la concluzia ca cele trei proiecte de lege reprezinta „un grav atentat la independenta judecatorilor si procurorilor, la inamovilibitatea judecatorilor si stabilitatea procurorilor, in scopul intaririi puterilor CSM si asigurarii unor privilegii membrilor acestuia“, dupa cum se arata intr-un comunicat al Asociatiei Magistratilor din Romania, filiala Cluj.
Concret, prin modificarile aduse in cele trei legi se propune renuntarea la examen pentru functiile de conducere, astfel incit presedintii de instante sa fie numiti, in urma unui interviu, de CSM. Mai mult, nici vicepresedintii nu vor sustine examen, ci vor fi nominalizati de presedintii de instante, pe motivul conducerii in echipa.
Presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), filiala Cluj, judecatoarea Andreea Tulus, considera acest fapt „o incalcare a independentei procurorilor si judecatorilor“.
Sprijin parlamentar
O alta modificare propusa de CSM face referire la evaluarea magistratilor. Daca pina acum aceasta a fost facuta de o comisie formata din trei judecatori, magistratii vor fi evaluati strict de presedintii de instante. „In acest fel, toti judecatorii sint la m