Cernobilul continua sa fie considerat unul dintre "cele mai poluate locuri din lume", potrivit unui clasament pentru 2007 publicat de ONG-ul Blackmisth Institute, cu sediul la New York, relataza AFP. "Topul 10" al celor mai poluate zone din lume este dominat de sapte tari si afecteaza sanatatea a 12 milioane de persoane, mai ales copii,potrivit Institutului, care a stabilit clasamentul in colaborare cu fundatia Green Cross Suisse.
In noul clasament mai sunt, pe langa cele din China, India si fosta URSS, patru noi locuri: doua in India (Sukinda si Vapi), unul in China (Tianying) si unul in Azerbaidjan (Sumagayit).
"Exploatarea miniera, poluarea din timpul Razboiului Rece si productia industriala sunt principalele cauze ale poluarii identificate in raportul Institutului Blacksmith", potrivit raportului. Astfel, Vapi "constituie o regiune supraincarcata de locuri industriale: peste 50 de instalatii polueaza solul si apa cu pesticide, crom, mercur, plumb si cadmiu.
Printre cele mai poluate zece locuri figureaza si Linfen (China), La Oroya (Peru), Dzerjinsk si Norilsk (Rusia), Cernobil (Ucraina) - reactorul centralei nucleare a explodat in aprilie 1986 - si Kabwe (Zambia).
Institutul a mai facut lista a "30 de locuri poluate" descrise ca fiind "foarte toxice si periculoase pentru sanatatea omului", printre care zone din Kirghizstan si Republica Dominicana. Singurele regiuni geografice care nu figureaza pe lista celor 30 sunt Orientul Mijlociu si Oceania.
Cernobilul continua sa fie considerat unul dintre "cele mai poluate locuri din lume", potrivit unui clasament pentru 2007 publicat de ONG-ul Blackmisth Institute, cu sediul la New York, relataza AFP. "Topul 10" al celor mai poluate zone din lume este dominat de sapte tari si afecteaza sanatatea a 12 milioane de persoane, mai ales copii,potrivit Institutului