Case şi drumuri distruse de alunecările de teren, oameni evacuaţi care locuiesc pe la rude ori care stau prin locuinţele crăpate. În comuna Berislăveşti, din judeţul Vâlcea, nu doar viii nu au linişte din cauza pământului care se mişcă, ci şi morţii dintr-un cimitir care alunecă într-o prăpastie.
Vâlcea. În comuna Berislăveşti, din judeţul Vâlcea, alunecările de teren au început în 2005. De atunci, pe raza Berislăveştiului sunt active, în opt puncte, alunecări de teren. „Avem case distruse, drumuri, un cimitir în pericol. De la începutul anului au fost evacuate din casele afectate 15 persoane. Alunecările de teren au lăsat pe drumuri trei familii din satul Robaia. Locuinţele lui Ion Călin, Ion Teleşpan şi Ion State au fost distruse şi nouă persoane au fost evacuate. Alte şase persoane din satul Scăueni au fost evacuate după ce o falie mare de teren, care a distrus şi DJ 703G, a afectat locuinţa familiei Linte. Acesta locuieşte acum într-o bucătărie, într-o altă zonă. Persoanele evacuate locuiesc pe la rude. În localitate mai avem cinci familii care au casele crăpate şi locuiesc în ele“, a spus Ion Buşagă, primarul din Berislăveşti. Anul trecut, trei familii din comună care au rămas fără case au primit materiale de construcţii pentru refacerea lor. Oamenii şi-au ridicat casele şi în prezent mai au de lucru la acoperiş.
„Am făcut o evidenţă cu numărul locuinţelor distruse pe care am trimis-o la prefectură şi la Consiliul Judeţean Vâlcea, ca să ne ajute să obţinem de la guvern materiale de construcţii pentru a reface casele oamenilor“, a afirmat primarul.
Riscă să piardă şi locuinţa oferită de un vecin
Florentin Raicu, din satul Robaia, şi-a pierdut anul trecut casa, pe 18 decembrie, în urma unui incendiu. Focul a ars tot ce avea şi nu i-a rămas nimic. Un vecin de-al lui l-a lăsat în locuinţa sa, deoarece era în vârstă şi a