Fiecare salariat cu vârsta de până în 35 de ani va trebui să opteze pentru unul dintre cele 17 fonduri de pensii existente pe piaţă Administratorii de pensii private autorizaţi de
Fiecare salariat cu vârsta de până în 35 de ani va trebui să opteze pentru unul dintre cele 17 fonduri de pensii existente pe piaţă
Administratorii de pensii private autorizaţi de arbitrul Pensiilor se luptă să obţină o felie cât mai mare dintr-o piaţă estimată la circa 3-3,5 milioane de participanţi. De asemenea, peste 150.000 de agenţi de marketing sunt gata să vândă produsele companiilor, preconizând câştiguri foarte bune.
Românii pot avea un câştig suplimentar la pensia de stat. Ceea ce au de făcut, timp de patru luni, este alegerea unui administrator de încredere, care să le gestioneze banii. După semnarea actului individual de aderare, 2% din contribuţia la sistemul public de asigurări de 9,5% va fi direcţionată către fondul de pensii administrat privat ales. Angajatorul va efectua, ca şi până acum, plata contribuţiei de 9,5% către instituţia colectoare a contribuţiilor individuale de asigurări sociale.
Un calcul simplu ne arată că, din salariul mediu brut, conform INS, de 1.402 lei, o contribuţie de 2% înseamnă o participare de 28 lei/lună de către fiecare angajat. Deşi insuficienţi pentru o pensie decentă, aceşti bani se pot aduna la pensia publică, plus cea facultativă, lansată cu două luni în urmă.
Angajaţii cu vârsta de până la 35 de ani vor contribui, conform legii, la sistemul de pensii administrat privat (aşa-zisul pilon II). Pot participa, în mod opţional, angajaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii. O persoană nu poate fi participant, în acelaşi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat. De asemenea, nu se poate retrage din sistem.
Perioada de aderare este de patru lu