Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fermierii romani vor primi de la bugetul european o subventie de 50 de euro pe hectar. Asta numai in primul an, pentru ca pana in 2012 valoare subventiei va ajunge la aproximativ 200 de euro pentru aceeasi suprafata.
Dupa inregistrarea scriptica a parcelelor fiecarui fermier, trebuie inceput un proces de verificare, unul a carui proasta functionare poate duce reducerea drastica a volumului de fonduri.
Pana la sfarsitul lunii septembrie, controlorii Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) au obligatia de a controla, prin sondaj, 5% din suprafata totala de aproximativ 8,5 milioane de hectare pe care Uniunea Europena urmeaza sa le finanteze cu aproape jumatate de miliard de euro.
Cum se face inventarul terenurilor dupa regulile UE
Satul Berceni, judetul Ilfov. Taranii care nu prospera din tranzactiile imobiliare, fac agricultura. Valentin Florea, oficial APIA ce gestioneaza cererile de subventie ale taranilor, a explicat pentru HotNews.ro modalitatea prin care fermierii au putut aplica pentru subventia de 50 de euro la hectar, si mai ales modul in care se face verificarea.
“Practic, in 2006, fiecare taran a venit la sediul APIA si si-a identificat parcelele pe niste fotografii facute din avion. Pare complicat, insa cu ajutorul nostru, avand niste repere foarte clare, s-a putut face o identificare cat mai exacta.”, spune Valentin Florea.
Ulterior acestui proces, de la 1 martie 2007 pana la sfarsitul lunii iunie s-au depus cererile efective de finantare. Banii urmeaza sa fie platiti fiecarui fermier incepand cu data de 1 decembrie si pana in primavara anului viitor. Problema in acest moment insa este verificarea, prin sondaj, a celor spuse de tarani.
“Se merge la parcela omului, se masoara cu ajutorul GPS-ului in asa fel incat