Somajul a devenit cronic in mediul rural brailean. Daca in zonele urbane numarul persoanelor fara slujbe a scazut, iar agentii economici din constructii, confectii sau din domeniul naval se confrunta cu criza fortei de munca, la sate situatia este diferita. Astfel, ponderea somerilor este din mediul rural, dar acestia nu si-au dat seama deocamdata care sint alternativele pe care le au pe piata muncii. O mare problema pentru reintegrarea persoanelor din aceste zone pe piata muncii este ca nu au nici un fel de calificare, majoritatea absolvind cel mult 8 clase. Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila vor redistribuirea acestora in domeniile constructii, reparatii drumuri, dar si industrie alimentara unde agentii economici se confrunta cu deficitul fortei de munca. Potrivit datelor furnizate de AJOFM, la sfirsitul lunii august 2007 in judetul nostru figurau 3.654 de someri din mediul rural, numarul acestora reprezentind 70,6% din totalul persoanelor fara loc de munca.
Structura somerilor din mediul rural din punct de vedere al nivelului de instruire imortalizeaza faptul ca aproape 80% dintre aceste persoane au cel mult scoala generala. Astfel, un procent de 33 % au scoala generala incompleta, 44 % au absolvit scoala generala, 15 % au urmat cursurile din invatamintul complementar si de ucenici si scoala profesionala, 7 % au nivel de instruire liceal, sub 1 % cu studii postliceale, colegiu si invatamint superior.
Cursuri de calificare pentru aproximativ 400 de someri
Din punct de vedere al virstei, structura somerilor din mediul rural se prezinta astfel: 17 % au sub 25 de ani, 9 % au intre 25 - 30 de ani, 36 % au intre 30 - 40 de ani, 22 % au intre 40 - 50 de ani, 9 % au virsta cuprinsa intre 50 - 55 de ani si 7 % au peste 55 de ani.
Agentia Judeteana pentru Ocupare