Liderii de business din companiile romanesti sunt vazuti adesea ca persoane care fac afaceri dupa "cum le dicteaza stomacul" si unul dintre motive ar putea fi faptul ca aceasta este o trasatura a popoarelor latine, este de parere Michael Miles, profesor in cadrul programului de MBA romano-canadian al Bucharest School of Management si in cadrul Universitatii din Otawa.
O astfel de metoda nu garanteaza intotdeauna succesul, spune profesorul.
"Managerii romani sunt diferiti de managerii nord-americani al caror model de business se bazeaza mai mult pe strategii logice. Exista mai multa informatie si o pregatire mai atenta, in timp ce in Romania oamenii se arunca pur si simplu in afaceri si fac ce le dicteaza stomacul. Uneori au chiar foarte mare success, alteori nu", explica Miles, care a preda in Romania de 8 ani.
El povesteste ca unii manageri romani cu care a lucrat au tendinta sa rezolve lucrurile prin intermediul puterii personale. Astfel persoana de la varf este si cea care ia toate deciziile din compania si foarte rar accepta ca altcineva sa-i puna la indoiala metodele.
"Si in America de Nord mai avem cazuri de acest gen, dar acolo oamenii stiu ca atunci cand cineva intra pe usa spunand 'Nu cred ca e corect ce faci' poate fi si un lucru foarte util si te poate ajuta sa economisesti o gramada de bani evitand o eventuala greseala", completeaza Miles.
Una dintre explicatii ar putea fi diferentele culturale intre cele doua tipuri de tari sau continente din care fac parte acestea. Astfel, America de Nord are un sistem de management bazat mai mult pe informatie decat pe putere, iar in Romania e invers. Deci, un motiv ar putea fi caracterul latin al tarii noastre.
"Daca mergi in Franta, Spania sau Italia vei descoperi aproximativ aceeasi abordare, dar in aceste tari oamenii au si un sistem informational bine pus la punct", spune Miles