Sala Palatului a găzduit vineri seară, in cadrul Festivalului Enescu, concertul jubiliar Dan Grigore, spectacol desfăşurat cu ocazia celor 50 de ani de activitate ai pianistului.
Sala Palatului a găzduit vineri seară, in cadrul Festivalului Enescu, concertul jubiliar Dan Grigore, spectacol desfăşurat cu ocazia celor 50 de ani de activitate ai pianistului.
Celebrul artist romăn poate face o comparaţie, după mulţi ani de activitate, intre reacţia publicului romăn şi cel din străinătate. "Publicul in general are caracteristici comune, indiferent care ar fi meridianul sau paralela la care se află, dar are şi lucruri distincte, care diferenţiază publicul dintr-o ţară sau alta. Publicul bucureştean, fiind mai răsfăţat decăt cel din alte oraşe ale Romăniei, pare mai rezervat, dar in general este cald, ca acela de aseară, foarte receptiv şi sensibil la ce se intămplă. Erau momente in care in sală, deşi complet plină, cănd muzica tăcea, erau mici pauze, nu se auzea nici o respiraţie măcar, era o tăcere expresivă, aş zice, nu o tăcere de public inert, cu sufletul la gură, care participa la actul muzical chiar dacă la sfărşit n-au fost ovaţii ca in SUA, Spania sau Rusia, unde publicul este mult mai zgomotos. Publicul nostru are o anumită măsură a lucrurilor, un echilibru, şi in funcţie de prestigiul evenimentului la care participă se adaptează genului de eveniment."
MĂIESTRIE. Un virtuoz, un muzician care interpretează de fiecare dată cu măiestrie partiturile. Cine l-ar putea descrie mai bine pe maestrul Dan Grigore dacă nu el insuşi? "Măiestrie pentru mine inseamnă capacitatea de a reda sensurile unei capodopere sau piese muzicale cu tot curajul şi toată insufleţirea. Măiestrie mai inseamnă o sumă de fenomene care se subjugă muzicii, nu inseamnă doar capacitate tehnică. Aceasta din urmă dacă nu este pusă in slujba muzicii nu fac