O propunere de introducere a unei taxe de mediu destinate reciclării deşeurilor rezultate din dezmembrarea maşinilor a fost făcută de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu
O propunere de introducere a unei taxe de mediu destinate reciclării deşeurilor rezultate din dezmembrarea maşinilor a fost făcută de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM)
"Intenţia noastră, exprimată prin declaraţia de la Alba Iulia, era de a arăta că ne concentrăm atenţia şi asupra activităţii de colectare şi reciclare a deşeurilor provenite de la maşini", a precizat Octavian Popa, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu. El a adăugat că, prin intermediul acestei taxe, se propune o modalitate prin care să se minimalizeze cantitatea de deşeuri provenite de la maşini.
Repezentanţii GNM intenţionează ca, în acest mod, să implementeze directiva europeană privind deşeurile şi să recupereze cât mai mult din maşini. Comisarul de mediu propune înfiinţarea unor societăţi private care să se ocupe exclusiv de strângerea resturilor ce provin de la automobile, precum şi o taxă pe care să o plătească persoanele care îşi radiază autoturismele.
Recuperarea materiei prime reduce poluarea
Garda Naţională de Mediu nu propune soluţii financiare privind rezolvarea problemelor ecologice, ci urmăreşte doar punerea în practică a Directivei nr. 2000/53/CE, privind vehiculele scoase din uz (VSU). Echipamentul necesar dezasamblării şi reciclării VSU va trebui să ajungă la un grad de recuperare de 85 la sută. În acest mod, cantitatea de deşeuri va fi mult redusă.
În acelaşi timp, se va recupera o cantitate mai mare de materie primă, ceea ce va avea drept rezultat reducerea poluării şi economisirea surselor energetice şi de materii prime. Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au declarat că există diverse modalităţi prin care vor fi sprijinite aceste