Estimarea de crestere economica pe anul acesta a fost revizuita in scadere de la 6,5% la 6,1%, iar cea de inflatie a fost majorata de la 4,2% la 4,5%, a anuntat Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
O alta schimbare de prognoza a avut loc si la cursul mediu leu/euro: fata de o estimare de 3,37 lei pentru un euro, facuta in primavara acestui an, CNP vede acum un curs anual de 3,3 lei/euro.
"Situatia macroeconomica a sfarsitului de an este foarte dificila pentru ca depinde foarte mult de evolutia cursului de schimb", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Motivul revizuirii tintelor macroeconomice de anul acesta este seceta, care a provocat o incetinire a cresterii economiei (PIB) in prima jumatate a anului si a inrautatit perspectivele si pentru alti indicatori. Prognoza de crestere economica a fost revizuita in jos, de la 6,5% la 6,1%, dupa ce in prima jumatate a anului Produsul Intern Brut a crescut cu doar 5,8%, sub asteptarile CNP si ale analistilor.
Agricultura, principala afectata de seceta, va scadea anul acesta cu 11,2%, comparativ cu o estimare de crestere de 3% facuta in primavara aceasta, specifica unui an agricol normal. O alta revizuire, de data asta pozitiva, a avut loc la cresterea constructiilor, cel mai dinamic sector al economiei din ultimii doi ani: de la 17,2% (estimarea din primavara) la 25,2% (estimarea actuala).
De asemenea, asteptarile privind inflatia pe anul acesta au fost modificate, de la 4,2% la 4,5%, mai ales dupa cresterea puternica a preturilor produselor alimentare din august, cauzate de seceta. Inflatia anualizata (pe ultimele 12 luni) era de 4% la finele lunii iulie, dar a urcat pana aproape de 5% in august.
Cea mai dramatica schimbare de prognoza a avut insa loc la deficitul de cont curent care masoara iesirile nete de valuta din tara. Acesta a fost revizuit puternic in s