Cresterea excesiva sau necontrolata a salariilor profesorilor ar putea afecta inflatia, in timp ce o majorare salariala permisa de economia romaneasca ar putea fi consolidata si constanta, a declarat, luni, premierul Calin Popescu Tariceanu.
"O crestere necontrolata sau excesiva a salariilor ar avea efect asupra inflatiei si ne-am intoarce unde am fost, cand erau cresteri de 40%, dar inflatia era atat de mare incat tot ceea ce se obtinea prin cresterea salariilor era erodat prin inflatie", le-a explicat premierul Calin Popescu-Tariceanu profesorilor de la Scoala nr. 1 din Mogosoaia, unde a fost prezent la deschiderea noului an scolar.
Referitor la salariile mici de care au amintit profesorii, Tariceanu a explicat ca "salariile sunt completate de sporuri, e bine sa vorbim de venituri, care au crescut intr-o maniera consistenta in ultimii trei ani, iar sectorul educatiei a beneficiat de cele mai mari sporuri salariale pe care am putut sa le acordam. Aceste sporuri salariale trebuie sa se bazeze pe performanta economica".
"Nu avem de ce noi, ca guvern, sa ne opunem unei cresteri salariale atat timp cat economia ne permite, dar totul trebuie gandit intr-un echilibru care sa ne permita ca aceasta crestere sa fie consolidata si constanta, si nu erodata de inflatie.
Din fericire, in ultimii trei ani am reusit sa aducem lucrurile in echilibru dar, din pacate, trebuie sa remarc ca Parlamentul a vrut sa fie nu doar mai generos, ci sa se dea popular, sa-si castige o popularitate care poate sa aiba efecte negative, pentru ca iarasi introduce o distorsiune, si ceilalti profesori (debutanti, gradul II -n.r.) sunt dezavantajati.
Parlamentul trebuie sa dea dovada de mai mare retinere si responsabilitate la nivelul comisiei", a explicat seful Executivului.
Majorarile in invatamant presupun 5% pentru investitiilor