Reprezentantul unei firme importatoare de sisteme de încălzire verzi descrie eficienţa acestora În timp ce în multe ţări utilizarea sistemelor de încălzire ecologice este
Reprezentantul unei firme importatoare de sisteme de încălzire verzi descrie eficienţa acestora
În timp ce în multe ţări utilizarea sistemelor de încălzire ecologice este încurajată cu subvenţii importante, la noi aceste instalaţii rămân la stadiul de curiozitate, pentru mulţi fiind o investiţie inaccesibilă, este de părere inginerul Mihai Constantinescu.
Adevărul: Ce este un sistem de încălzire ecologic?
Mihai Constantinescu: Acest sistem fie nu poluează, fie utilizează componente şi substanţe nepoluante. De exemplu, tyfocorul (agentul utilizat în circuitul colectoarelor solare) este un propilen glicol, chiar potabil. Un astfel de sistem de încălzire are la bază un tanc cu acumulare la care se pot racorda mai multe surse de energie, putându-se constitui sisteme opţionale, ca de exemplu:
1 colectoare solare + pompă de căldură apă/apă + sobă cu lemne;
2 colectoare solare + pompă de căldură aer/apă + sobă cu peletti;
3 orice altă combinaţie este posibilă, tancul având două intrări pentru surse de energie + serpentina sistemului de colectoare solară.
Apa caldă se realizează într-un circuit separat, prin schimbare de căldură, fiind permanent proaspătă şi protejată împotriva bacteriilor de tip Legionella.
- Cât de costisitoare este şi cam în cât timp se amortizează investiţia?
- Investiţia se poate amortiza în cinci-şapte ani, durata de viaţă a colectoarelor solare fiind de 40-50 de ani, iar a unei pompe de căldură, de 25-30 de ani.
- Cât de deschisă este piaţa internă la aceste sisteme?
- În principiu, piaţa este deschisă, dar costurile relativ ridicate şi faptul că beneficiarii nu sunt ajutaţi prin măsuri fis