Costul finantarilor externe tinde sa creasca, putand afecta bancile care se bazeaza pe linii de credit din afara pentru sustinerea cresterii portofoliilor, spun analistii.
Apetitul de risc pentru investitii in regiune s-ar putea diminua. Inves-titorii vor fi mai selectivi decat inainte de izbucnirea crizei ipotecarelor din SUA, vor face discriminari intre tari si vor penaliza vulnerabilitatile mai mari.
Leul este foarte vulnerabil in cazul unor episoade de crestere a aversiunii investitorilor fata de risc si este de asteptat o slabire a monedei in cursul urmatoarelor 12 luni, din cauza nesustenabilitatii deficitului extern, combinata cu politica fiscala expansiva.
Dobanzile pe piata locala tind sa urce ca reactie la criza de lichiditate prelungita de pe pietele externe. Alternativele de finantare in lei de pe pietele externe, pe seama convertibilitatii depline a monedei nationale, devin prohibitive din cauza costurilor majorate dintr-o data, dupa un in care multe institutii financiare europene si internationale au emis obligatiuni in moneda romaneasca pentru a profita de cererea de pe piata pentru expuneri in lei.
Asa se contureaza problemele potentiale cu care s-ar putea confrunta piata financiara locala si clientii sai in lunile urmatoare, in ipoteza prelungirii crizei de credibilitate si a instabilitatii provocate de turbulentele pornite din SUA, conform previziunilor emise de UniCredit, ING sau BRD. La acestea se adauga avertismente venite de la institutii precum Standard&Poor's sau UBS privind vulnerabilitatea externa mare a Romaniei, analizele pesimiste ale celor doua institutii starnind ingrijorare in randul mai multor investitori financiari cu expunere pe Romania si incurajand renuntarea la pozitii lungi pe leu.
Partea plina a paharului ar fi ca astfel pot fi corectate relativ lent dezechilibre riscante precum derapaj