17 companii au inceput oficial, luni, lupta pentru atragerea a peste trei milioane de salariati la fondurile de pensii private obligatorii, intr-o campanie care va dura patru luni de zile. Miza: 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va intra lunar, cel putin in primul an de activitate, in conturile unor companii private.
Toti angajatii cu varste intre 16-35 ani (cu carte de munca) sunt obligati sa opteze pentru unul din fondurile de pensii administrate privat, active in Romania. O armata de circa 250.000 de agenti de marketing vor incerca sa-i atraga pe oameni la unul dintre fondurile de pensii active, fonduri care potrivit legislatiei actuale nu pot intra in faliment.
Semnati in perioada legala si numai pentru un singur fond
Pentru aderarea la unul dintre fondurile de pensii private, nu sunt necesare plati suplimentare. Mai exact, din cei 9,5% contributia actuala a salariatului la pensia de stat, 2% vor fi redirectionati catre un fond administrat privat ales de fiecare angajat in parte, urmand ca acest procent sa creasca anual cu 0.5% in urmatorii 8 ani, pana la limita de 6%.
Aderarea se face prin simpla semnare a unui formular numai de catre cel in cauza si nu presupune acte aditionale.
Persoanele cu varste intre 16-35 de ani sunt obligate sa opteze pentru unul dintre fondurile private autorizate de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), “arbitrul” acestei piete. Nu in ultimul rand, toti angajatii cu varste intre 36-45 ani (cu carte de munca) vor putea, in mod optional sa-si aleaga unul din fondurile deschise.
Atentie insa, cei care nu au aderat in perioada determinata legal (17 septembrie-17 ianuarie) vor fi redirectionati automat prin intermediul unui calculator catre un fond ales aleator. De asemenea, cei