Bill Gates si Steve BallmerDocumente:
Decizia Curtii de Prima Instanta in cazul Microsoft vs. Comisia Europeana
(17.09.2007) DOC
Curtea Europeana de Prima Instanta din Luxemburg a respins luni, in punctele esentiale, recursul facut de Microsoft impotriva deciziei din 2004 a Comisiei Europene, care acuza gigantul american de abuz de pozitie dominanta si impunea acestei companii o amenda record de aproximativ jumatate de miliard de euro.
De asemenea, Curtea sprijina si decizia Comisiei de a forta Microsoft sa dezvaluie concurentei anumite "informatii privind interoperabilitatea" si interzicerea vanzarii "la pachet" a playerul Windows Media Player cu sistemul de operare Windows.
Microsoft castiga intr-un singur punct: instanta e respins decizia Comisiei Europene privind crearea unui organ de monitorizare pentru implementarea masurilor decise de Bruxelles impotriva grupului american.
Disputa de ani de zile departe inca de un final
Disputa care avea sa aduca cea mai mare amenda acordata vreunei companii pentru abuz de pozitie dominanta a inceput in anul 1998, cand Sun Microsystem a depus o plangere la Comisia Europeana, acuzand Microsoft ca nu ii permite accesul la interfetele tehnice ale sistemului de operare pentru Windows, Sun neputand sa dezvolte astfel produse compatibile cu sistemul de operare Windows.
Comisia Europeana a inceput o investigatie, principala ingrijorare a UE fiind aceea ca, prin legarea Windows Media Player de sistemul de operare Windows, si vanzarea acestor produse la pachet, Microsoft impiedica alti producatori de media playere (precum Sun, Novell, RealTime) sa intre pe piata si sa concureze pe un teren corect.
In martie 2004, Comisia a emis decizia finala hotarand ca Microsoft a abuzat de pozitia sa dominanta de pe piata. Compania a fost obligata la p