Noul produs lansat, vineri, de Bursa de Valori Bucureşti a făcut obiectul a 14 tranzacţii în prima şedinţă La 12 ani de la lansarea pieţei spot la Bucureşti, Bursa de Valori a marcat,
Noul produs lansat, vineri, de Bursa de Valori Bucureşti a făcut obiectul a 14 tranzacţii în prima şedinţă
La 12 ani de la lansarea pieţei spot la Bucureşti, Bursa de Valori a marcat, la sfârşitul săptămânii trecute, inaugurarea pieţei derivatelor. Analiştii pieţei de capital spun că noul produs va reprezenta un punct de atracţie în primul rând pentru marile fonduri străine de investiţii.
Contractele cu activ suport, indicele celor mai lichide zece companii listate, au fost tranzacţionate în premieră în şedinţa bursieră de vineri. "În momentul de faţă avem toate instrumentele definirii pieţei de capital româneşti", este de părere Stere Farmache, directorul BVB.
Absenţa market-makerilor, un impediment
Bilanţul primei zile indică 21 de poziţii deschise în piaţă şi 14 schimburi perfectate, în valoare totală de 210.934 lei. O parte din analişti spun că, cel puţin într-o primă etapă, lipsa de lichiditate ar putea determina şi reticenţă din partea investitorilor străini. Şi absenţa formatorilor de piaţă, aşa-numiţii market-makeri, ar putea reprezenta o problemă pentru nerezidenţi.
"Una dintre problemele pe care acest produs le va întâmpina va fi lipsa de lichiditate. Este posibil ca derivatele pe indicele BET să fie neatractiv pentru investitorii străini din cauza absenţei market-makerilor, care ar fi asigurat lichiditatea necesară închiderii mai rapide a unei poziţii", susţine Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni Prime Transaction.
Principala obligaţie a brokerilor formatori de piaţă, în curs de autorizare în acest an la CNVM, este să menţină, permanent, cotaţii de vânzare şi cumpărare în acelaşi timp, şi o cantitate minimă de cont