14 fonduri de pensii private obligatorii s-au aliniat la start si sunt pregatite sa adune clienti, incepand chiar de astazi. In ce investesc banii clientilor aceste fonduri? Ce comisioane percep? Unde se diferentiaza si unde seamana aceste noi produse fin
Cele 14 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) sunt asemanatoare in multe aspecte, incepand de la profilul de risc si politica de investitii. 13 din cele 14 au un profil de risc mediu. Doar cel administrat de Generali Pensii are un profil de risc ridicat, investind o pondere mai mare din active in actiuni listate.
Politica de investitii pentru fondurile cu risc mediu se bazeaza in general pe proportia 70%-30%. 70% din activele fondului sunt investite in instrumente cu un grad redus de risc (titluri de stat din Romania, Uniunea Europeana, SUA, Japonia, Canada si obligatiuni ale Bancii Mondiale, FMI, BERD si altele), in timp ce 30% constituie partea dinamica a fondului, orientata spre obtinerea de randamente.
Acest portofoliu cuprinde plasamente in actiuni si obligatiuni listate, instrumente de piata monetara (pentru lichiditatea activelor fondului), fonduri mutuale, obligatiuni municipale si alte instrumente.
Insa politica de investitii a fondurilor este flexibila si permite marje destul de largi ale plasamentelor. Pentru instrumentele cu risc scazut, ponderea de active poate ajunge la 85%-90%.
In acelasi timp, pentru actiunile listate, instrumentele cu cel mai mare grad de risc din portofoliul fondurilor, ponderea maxima permisa poate oscila intre 20% si 35% pentru fondurile cu risc mediu. In cazul fondului administrat de Generali, ponderea obisnuita (din portofoliul-tinta) din active care va fi investita in actiuni listate este de 36%, aceasta putand atinge chiar si limita maxima legala de 50%.
Politica de investitii a fondurilor, privita prin maximele per