Sistemul de evidenta si colectare a contributiilor pentru fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) va fi realizat de Casa Nationala de Pensii (CNPAS) si nu de Fisc (ANAF), a declarat Mircea Oancea, presedintele autoritatii de reglementare pe piata pensiilor private.
CNPAS se va ocupa de crearea sistemului de conturi individuale in care vor ajunge contributiile la fondurile de pensii obligatorii. Fiecare salariat plateste in prezent 9,5% din salariul sau brut ca si contributie sociala la bugetul public de pensii. Din acesti 9,5%, 2% vor merge in administrare privata in 2008, procentul urmand sa urce la 6% in 2016.
CNPAS are in acest moment o baza de date cu toti platitorii de contributii de asigurari sociale, date care includ si nivelul contributiei platite. Pe cadrul acestei baze de date, CNPAS va crea un sistem de conturi individuale (numit registrul participantilor), in care va tine evidenta contributiilor virate catre sistemul privat pentru fiecare dintre cei trei milioane de salariati asteptati sa adere la fondurile de pensii obligatorii. Pana acum, legislatia prevedea ca ANAF sa fie institutie de colectare, adica sa adune contributiile si sa le vireze la companiile de administrare prin "filtrul" bazei de date de la CNPAS.
Insa o modificare legislativa care va fi adoptata curand sub forma unei ordonante de urgenta va exonera Fiscul de aceasta raspundere, rolul CNPAS urmand sa creasca.
Practic, dupa schimbarea de legislatie, CNPAS va vira din conturile Trezoreriei catre companiile de administrare cei 2% pentru fiecare participant la sistem.
Daca exista participanti la sistem pentru care angajatorul nu a facut plata de CAS sau a platit cu intarziere, CNPAS va face oricum viramentul celor 2% catre companiile de administrare, dupa care va sesiza ANAF sa recupereze de la angajator contributia respectiva.
In acest fel, ro