Sute de persoane au participat ieri la Festivalul folcloric pastoral „Coborâtul oilor de la munte“, sărbătorind prin petreceri, joc şi voie bună una dintre cele mai vechi tradiţii din România.
GORJ. Sute de localnici ai comunei Baia de Fier, Gorj, oficialităţi, precum şi numeroşi oaspeţi au luat parte ieri la una dintre cele mai importante sărbători ale localităţii.
Aflată la cea de-a XV-a ediţie, sărbătoarea intitulată „Coborâtul oilor de la munte“ s-a bucurat, în cadrul Festivalului folcloric pastoral, de o participare importantă a unor ansambluri folclorice din România şi în special din zonele unde creşterea oilor reprezintă mai mult decât o tradiţie.
Crescători de ovine, iubitori de folclor, amatori de petreceri în aer liber, turişti sosiţi în week-end la Rânca au aplaudat şi s-au bucurat alături de locuitorii Băii de Fier de una dintre sărbătorile ce echivalează cu zilele comunei.
Oaspeţi de peste tot
Alături de autorităţile locale, în frunte cu primarul Constantin Mihuţescu, au mai fost prezenţi la Baia de Fier şi şefii judeţului, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, şi prefectul de Gorj, Ştefan Marian Popescu Bejat.
În deschiderea sărbătorii, de dimineaţă, la sediul Primăriei din Baia de Fier a avut loc o lansare de carte.
Este vorba de lucrarea Marianei Turbăceanu, fiică a comunei Baia de Fier, care a reuşit să finalizeze un volum dedicat vieţii cunoscutei interprete de muzică populară, Ileana Constantinescu.
În partea a doua a programului manifestărilor a avut loc, în prezenţa unui public numeros aflat de o parte şi de alta în faţa sediului primăriei, o paradă a portului popular din mai multe zone ale ţării.
Muzică şi voie bună
Ultima parte a fost dedicată muzicii şi dansului, dar şi petrecerilor cu mititei şi bere.
După cum a afirmat pr