Necesitatea termoizolării locuinţelor şi obligativitatea întocmirii unui certificat energetic până în 2010, în cazul în care vrem să ne vindem casa, ridică o mulţime de necunoscute. În toate aceste lucruri, un rol foarte important îl poartă auditorul energetic. Manuela Frunză (foto) este unul dintre cei doi auditori energetici autorizaţi de fostul Minister al Transporturilor şi Construcţiilor, la nivelul judeţului Braşov. Frunză a fost de acord să limpezească apele din acest domeniu puţin cunoscut publicului larg, care va avea însă impact asupra oricărui braşovean care deţine o locuinţă.
Se vorbeşte mult despre reabilitarea termică. În ce constă aceasta?
R: Aş vrea mai întâi să clarific ce sunt auditorii energetici. Ei sunt experţi atestaţi pentru efectuarea de expertize, certificate şi audituri energetice. Este necesar să ştim acest lucru, pentru a înţelege mai bine ce înseamnă reabilitarea termică. Ea cuprinde în principal următoarele etape de intervenţie: expertizarea termică şi energetică, auditul energetic, proiectarea lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termică, execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea termică.
Prima etapă - expertizarea termică şi energetică - este operaţiunea prin care se identifică principalele caracteristici termoenergetice ale construcţiei şi ale instalaţiilor de încălzire şi preparare a apei calde menajere.
Auditul energetic al unei clădiri înseamnă stabilirea - din punct de vedere tehnic şi economic - soluţiilor de reabilitare şi/sau modernizare termoenergeică a construcţiei pe baza rezultatelor obţinute din activitatea de expertiză termică şi energetică.
Certificatul de performanţă energetică a unei clădiri este un document oficial care conţine principalele caracteristici teromenergetice ale construcţiei şi ale instalaţiilor de încălzire, rezultate din activităţile de exper