Documente:
Hotararea de Guvern 377 din 2007 a atras atentia DNA
(18.09.2007) DOC
Batalia pentru un hectar de teren in inima Capitalei a inceput in urma cu cel putin cinci ani, dar afacerea a obtinut toate stampilele abia in primavara lui 2007. Pe fir au intrat procurorii anticoruptie, semn ca nu toate stampilele ofera garantia legalitatii. In ecuatia afacerii intra Posta Romana, o companie controlata de investitori privati (Imopost) si Guvernul.
Pentru terenul din Calea Victoriei s-au batut sub guvernarea Nastase si Alexandru Bittner, Fathi Taher si alte grupuri de interese, dar in final a castigat, sub Tariceanu, omul de afaceri Sorin Creteanu. Dincolo de acuzatiile unor politicieni, exista hartii si acte oficiale care vorbesc singure.
Santierul de pe Calea VictorieiFoto: HotNews.ro
Iar ele par sa repete o idee simpla: cele mai bune afaceri se fac tot cu statul, din moment ce un teren evaluat ieri la doar cateva milioane de euro bate azi spre zeci de milioane bune. Pe tot parcursul documentarii, oficialii DNA au refuzat sa faca vreo declaratie.
Ideile principale:
- Procurorii anticoruptie au cerut la Cotroceni ineperea umaririi penale in asa numitul dosar "Posta" impotriva ministrulului Justitiei, Tudor Chiuariu si a fostului ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy.
- Chiuariu este cercetat pentru un controversat aviz pozitiv acordat unei hotarari de guvern al carei initiator a fost Nagy.
- Prin hotararea 377 din aprilie 2007, un teren de 1 hectar de pe Calea Victoriei era retras discret din domeniul public al statului. Aici se afla cheia „afacerii Posta.”
- Cazul pune in discutie dreptul Postei de a intra ca asociat intr-o firma privata cu terenul situat pe Calea Victoriei 133-135.
- Traseul birocratic al afacerii arata un lant de functionari si demnitari ale caror semnat