Derapajele economiei au început să se vadă în deprecierea monedei naţionale După anunţuri gen "cursul a atins minimul ultimelor 60 de luni", a venit rândul anunţurilor "cursul a atins
Derapajele economiei au început să se vadă în deprecierea monedei naţionale
După anunţuri gen "cursul a atins minimul ultimelor 60 de luni", a venit rândul anunţurilor "cursul a atins maximul ultimelor şase luni". Dacă până acum ne întrebam "cât se mai aprecia leul", acum ne îngrijorăm "cât se va mai deprecia". Schimbarea de percepţie este dată de înrăutăţirea cadrului macroeconomic intern şi extern.
Ieri, cursul oficial a fost stabilit la 3,3908 lei/euro, cu aproape 1% mai mult decât în precedenta şedinţă a pieţei intrebancare. Ultimul nivel cel mai apropiat a fost în 5 ianuarie - 3,3914. După o săptămână de creştere continuă, cota de 3,34 lei/euro pare tot o chestiune de zile. Peste un asemenea nivel, cursul nu rezista decât trei şedinţe la începutul anului (10-12 ianuarie), după care intra în cura "nebună" a aprecierii. Cât va rezista acum cota 3,34?
Judecând după prognoza oficială, nu prea mult, pentru că spre sfârşitul anului trebuie să se întoarcă la cel mult 3,32 lei/euro. Chiar dacă obiectivul pare destul de îndepărtat acum, el este mai "plauzibil" în condiţiile în care inflaţia dă semnale de derapaje faţă de program.
Obiectivul inflaţiei se bazează pe un leu puternic
"Prognoza ia în considerare un anumit echilibru creştere economică - deficit extren - inflaţie - curs. Or, atingrea ţintei presupune stabilitatea cursului", spune Ion Ghizdeanu, preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză. Cu alte cuvinte, este de aşteptat ca dacă autorităţile (BNR, guvernul) "ţin" la atingerea ţintei de inflaţie să ne aşteptăm la acţiuni care să domolească noul puseu de creştere al cursului.
Menţinerea ridicată a dobânzilor poate fi o formă de atrage