În ciuda criticilor privind modul cum au stins incendiile, grecii au decis la vot să mai dea o şansă conservatorilor. Premierul conservator elen Costas Karamanlis a ieşit onorabil dintr-o În ciuda criticilor privind modul cum au stins incendiile, grecii au decis la vot să mai dea o şansă conservatorilor.
Premierul conservator elen Costas Karamanlis a ieşit onorabil dintr-o situaţie delicată, câştigând alegerile legislative de duminică în contextul unei nemulţumiri populare marcate de modul cum a gestionat criza incendiilor din vară. El va fi însă obligat să guverneze cu o majoritate redusă.
Cu aproximativ 41,8% din sufragii şi 152 de deputaţi din totalul de 300 (faţă de 45,3% din voturi şi 165 de deputaţi în 2004), partidul Noua Democraţie (ND) a pierdut teren şi va trebui să se lupte pentru adoptarea reformelor de fond promise în timpul campaniei, printre care cea a pensiilor. "Nu va fi deloc uşor pentru ND să îşi urmeze politica", comentează ziarul de stânga "Eleftherotypia", citat de AFP.
După ce a redus deficitul bugetar la 2,6% din PIB în 2006 (faţă de 7,9% în 2004), reuşind să menţină în acelaşi timp creşterea economică puternică (peste 4%), premierul a promis că va ataca marile dosare pe care insistă Bruxelles-ul şi marile instituţii internaţionale: reforma pensiilor, a pieţei muncii şi a învăţământului superior. Preşedintele Greciei, Carolos Papoulias, l-a însărcinat, ieri, pe premierul în exerciţiu Costas Karamanlis cu misiunea de a forma un nou guvern.
Potrivit Constituţiei, Karamanlis are trei zile la dispoziţie pentru a forma noua echipă. El a anunţat deja că guvernul va avea "sânge nou".
Liderul socialiştilor, Papandreu, şi-a asumat înfrângerea
Partidul de la guvernare nu este singurul care a ieşit şifonat din alegeri. Socialiştii (PASOK) au primit doar 38,1% din voturi şi vor fi reprezentaţi de 102 deputa