Începând din 17 septembrie, angajaţii români până în 35 de ani pot opta pentru unul din cele 17 fonduri de pensii autorizate Din calculele realizate la nivelul Ministerului Economiei şi
Începând din 17 septembrie, angajaţii români până în 35 de ani pot opta pentru unul din cele 17 fonduri de pensii autorizate
Din calculele realizate la nivelul Ministerului Economiei şi Finanţelor, randamentele fondurilor private de pensii din România vor varia între 7% şi 9% pe an. De asemenea, se aşteaptă o creştere a bugetului contribuţiilor sociale, prin faptul că vor creşte veniturile pe cartea de muncă.
Potrivit datelor statistice, numărul salariaţilor cu vârsta de până în 35 de ani se ridică la circa 2,5 milioane. La această cifră se adaugă alţi circa 1,5 milioane de salariaţi cu vârste cuprinse între 36 şi 45 de ani.
Cei 17 administratori de fonduri de pensii şi-au făcut însă estimările pe un număr de minimum 3 milioane de participanţi, maximum 3,8 milioane. Cu aceste raportări, România devine astfel o piaţă atractivă în Europa Centrală şi de Est, chiar dacă a adoptat ultima sistemul privat de pensii.
Sistemul de pensii de stat nu va fi eliminat pe o perioadă previzibilă de timp, chiar dacă fondurile private vor prelua cea mai mare parte a sumelor alocate pensiilor, a declarat Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.
"Sistemul pensiilor de stat va reprezenta un venit de supravieţuire pentru pensionari. Nu-l putem elimina, mai ales că piaţa forţei de muncă din România nu este încă foarte matură", a explicat Vosganian.
Acesta a mai spus că, sistemul privat de pensii va aduce beneficii şi actualilor pensionari, pentru că va creşte bugetul prin presiunea angajaţilor asupra patronilor de a le trece mai mult pe cartea de muncă.
După 20 de ani, capitalizare de 20 miliarde euro
Fondurile private de pensii din R