» Jose Pinera face parte din grupul de economisti numiti "Baietii din Chicago", care au reformat radical economia chiliana in timpul regimului lui Augusto Pinochet. A absolvit in 1970 Universitatea Catolica din Chile, care la acea vreme colabora intens cu Facultatea de Economie de la Universitatea din Chicago, sub conducerea celebrului economist Milton Friedman. In 1972 a obtinut masteratul, iar in 1974 doctoratul la Universitatea Harvard. In 1975 a revenit ca profesor la Universitatea Catolica din Chile. A publicat opt carti, dintre care "Fiecare muncitor, un proprietar -Batalia pentru reforma pensiilor" a fost tradusa in romana in 2000.
» Secretar pentru munca si protectie sociala intre 1978 si 1980, Pinera a fost arhitectul privatizarii sistemului de pensii si autorul Reformei Muncii care a flexibilizat aceasta piata, ducand la un grad maxim de angajare. Fondator al Centrului International al Pensiilor, Jose Pinera consiliaza guvernele din intreaga lume cu privire la sistemele de pensii private, fiind considerat expertul numarul unu mondial in acest domeniu.
» Cum priviti introducerea obligativitatii pensiilor private incepand de ieri, pe langa sistemul de pensii de stat din Romania?
- Crearea unui sistem de conturi personale private este un pas binevenit in directia corecta. Sarbatoresc faptul ca Romania merge in acea directie. Dar in acelasi timp trebuie sa spun ca aveti in continuare o mare problema, pentru ca sistemul de pensii de stat se indreapta spre faliment. Numarul angajatilor care platesc contributiile la stat s-a diminuat enorm in ultimii ani, in timp ce numarul pensionarilor a crescut. Ati ajuns in situatia in care aveti un salariat per pensionar. Este o proportie total nesustenabila pe viitor. De la doua milioane de pensionari la 4,6 si de la 8 milioane de persoane care contribuie la sistemul de pensii de stat la 4,6 milio