"Pensiile private pot fi o poveste de succes astazi si pot deveni un element de catalizare a economiei romanesti si a bunastarii cetatenilor in perioada urmatoare," si-a inceput discursul presedintele Traian Basescu in cadrul seminarului "17 septembrie - startul pensiilor private obligatorii in Romania", organizat de Ziarul Financiar.
Un compromis politic rezonabil, legea pensiilor private a fost implementata in conditii acceptabile, dar nu suficiente, este de parere presedintele .
"In programul cu care actuala putere s-a instalat erau de retinut doua puncte cheie: introducerea cotei unice si intrarea in functiune a sistemului de pensii private. Daca primul a fost realizat imediat, cel de-al doilea a reusit sa fie implementat in conditii acceptabile", a declarat Basescu.
Influenta statului paternalist asupra economiei in ansamblu si asupra siste-mului de pensii in particular, s-a diminuat considerabil odata cu startul pensiilor private obligatorii.
Sistemul public de pensii puternic afectat de masivele pensionari anticipate, de managementul deficitar, de inechitatea in calculul pensiilor, precum si de natalitatea in continua scadere va fi inlocuit partial de sistemul pensiilor private, "un sistem sanatos si care creeaza conditii egale pentru toti", in opinia lui Basescu.
"Politic ar fi fost dificil sa discutam despre pensii private dupa ce piata a fost zguduita de falimentele Bankcoop, Bancorex, Banca Agricola, Caritas si FNI. Momentul lansarii credibile a pensiilor private a fost intarziat de aceste scandaluri," a declarat Basescu, adaugand ca aceste "povesti vechi" nu se mai pot intampla. "Regret ca nu am nicio posibilitate legala ca sa ma inscriu printre contributorii la fondurile de pensii. Daca ar fi fost acum 10 ani, prindeam ultimul tren si puteam fi un contributor la fondurile de pensii."
Rolul statului in evolutia viitoar