In cursa pentru patrunderea pe pietele emergente, tot mai multi producatori din domeniul auto iau in considerare promovarea modelelor low-cost, stimulati de succesul modelului romanesc Dacia Logan.
Automobilele cotate in jurul a 7.000 de euro prind foarte repede in tarile in curs de dezvoltare, pe piete cum ar fi India, Europa de Est sau America Latina. Potentialul acestor tari este vanat de producatorii mari, pentru a isi consolida pozitia detinuta la nivel global. Majoritatea acestor modele nu ajung insa, in tarile din Europa de Vest sau pe continentul nord-american.
Modelul care a dat tonul acestei noi tendinte este sedanul de familie, Dacia Logan. Lansat in 2004, Loganul are un pret de pornire de 6.400 de euro in Romania si 7.400 de euro in showroom-urile din Germania, cam jumatate din pretul unui sedan de provenienta vestica. De la aparitie si pana in prezent, modelul a creat controversa atat in randul cumparatorilor cat si in cel al concurentei, fenomen ce a stimulat vanzarile, doar in primele opt luni ale anului curent vanzandu-se 143.000 de unitati.
Indienii de la Tata, anunta coborarea stachetei, in ceea ce priveste pretul unui model nou, mult sub cel al producatorului din Mioveni. Automobilul de 1.780 de euro va intra in productie incepand cu luna iulie a anului viitor. Publicul tinta pentru acest model va fi cel autohton, in special posesorii de motociclete, care isi doresc sa faca pasul spre patru roti. Target-ul de vanzari va fi de 1 milion de unitati anual. Modelul de aproape 2.000 de dolari va inaugura un nou segment in momentul aparitiei, denumit ultra-low-cost, momentan pe piata neexistand nicio varianta noua care sa poata fi achiztionata in schimbul acestei sume.
Producatorii consacrati vor trebui sa aplice moderat aceasta reteta, pentru a isi proteja imaginea de marca, construita cu greu. Dupa perioade indelungate in care