Analiştii spun că împrumuturile ar putea deveni mai ieftine abia în primăvara anului viitor Analiştii financiari şi bancherii apreciază că este posibilă o reducere a dobânzilor la
Analiştii spun că împrumuturile ar putea deveni mai ieftine abia în primăvara anului viitor
Analiştii financiari şi bancherii apreciază că este posibilă o reducere a dobânzilor la credite peste o jumătate de an, nefiind aşteptate însă modificări spectaculoase. De vină sunt inflaţia în creştere, perspectiva înrăutăţirii politicilor BNR şi a condiţiilor de finanţare de pe pieţele externe. Şi, nu în ultimul rând, cererea foarte mare pentru creditare din partea românilor.
Băncile româneşti continuă să se menţină în topul regional al creşterii activelor şi profitului, iar previziunile pe acest an financiar sunt şi ele optimiste. Totul pe fondul unei lupte aprige pentru dobândirea de noi clienţi şi fidelizarea celor existenţi.
Pe segmentul de retail, de exemplu, atenţia publicului consumator se menţine trează prin tot felul de promoţii şi lansarea a noi produse, însă nivelul dobânzilor nu dă semne de scăderi cu adevărat importante.
De exemplu, la creditele de consum în euro fără garanţii, dobânzile afişate variază de la 6,9% la 10,9% pe an, nivelul DAE fiind însă de 11,20 respectiv 22,75% pe an. La împrumuturile de acelaşi tip în moneda naţională, dobânzile minime nu coboară sub 9,5% pe an (DAE de peste 17%), pentru a urca spre 16% (DAE 22,5%).
Creştere a dobânzilor cu 0,25-0,5% la lei
La creditele ipotecare, cele mai mici dobânzi nu coboară sub 6,75% (DAE 7,11%) pe an la împrumuturile în euro. La creditele în lei cel mai mic nivel este în acest moment de 8,5% pe an (DAE 9,4%), în timp ce majoritatea ofertelor se situează în jurul nivelului de 10,5% (DAE peste 11%).
Când vor avea însă loc scăderi ale dobânzilor? Nu foarte curând şi nu la nive