Senatul a adoptat statutul ofiterilor de informatii, inclus in pachetul de legi ale sigurantei, prevederea privind interzicerea folosirii de ofiteri acoperiti in politica, justitie si presa fiind eliminata, un alt amendament acordandu-le ofiterilor posibilitatea de a detine actiuni la societati.
Toate partidele au avut, marti, doar cuvinte de lauda pentru proiectul privind statutul ofiterilor de informatii, proiect ce face parte din pachetul de legi privind siguranta nationala, elaborat de PNL.
Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat ca rezultatul final este o "opera de creatie colectiva", versiunea liberala fiind serios amendata de celelalte partide. Astfel, cele 89 de articole ale legii au 31 de amendamente.
Social-democratul Cristian Diaconescu a subliniat importanta legii, aratand ca actul normativ realizeaza demilitarizarea ofiterilor de informatii, in vreme ce Norica Nicolai a accentuat ca cei ce lucreaza in servicii au, in sfarsit, un statut modern, care armonizeaza regimul de functionare al ofiterilor de informatii din toate serviciile romanesti cu standardele si criteriile care functioneaza si in celelalte state membre UE si NATO.
Legea a fost adoptata cu 85 de voturi pentru si trei abtineri. Prin acest act normativ, ofiterii de informatii au devenit "functionari publici cu statut special", in cazul in care nu sunt cadre militare in activitate.
Prevederile cele mai radicale ale liberalilor - interzicerea expresa a infiltrarii ofiterilor acoperiti in politica, mass-media si justitie a fost eliminata si reformulata. Printr-un amendament al liberalului Daniel Ilusca, ofiterilor le este interzisa si asocierea si apartenenta politica si sindicala, ca si dreptul de a candida si de a fi alesi in administratia publica locala, in Parlament sau ca presedinte al Romaniei.
Ei nu pot desfasura nicio