Sarmizegetusa RegiaFoto: EvZ
Enigmele mostenirii dacilor
Complexul cetatilor dacice din Muntii Orastiei a fost declarat obiectiv Unesco in 1999, fiind considerat „un simbol al istoriei europene”.
Capitala Sarmizegetusa Regia este - tinuta departe de omul simplu, dar la discretia hotilor de comori. Din Costesti, ultima localitate inainte de muntii Orastiei, te asteapta 16 kilometri de drum plin de hartoape si cu stanci si copaci cazuti in cale.
Poarta de vest a cetatii este si acum impunatoare. Zidul e facut ca din piese de lego - bolovani de mari dimensiuni, bine slefuiti, adusi de la zeci de kilometri departare cu ajutorul carelor cu boi si al unui sistem cu bile. „In zona civila, s-au gasit mai multe unelte de fier decat in intreaga Europa antica din afara Imperiului Roman”, spun arheologii.
Incinta cetatii este acum impadurita. Odata cu cele doua terase incepe magia. Prima are o zona dreptunghiulara ocupata de discuri de piatra de doi metri diametru, aranjate in linie. Sunt urmele unui templu.
Alte patru temple dreptunghiulare sunt pe terasa inferioara, mai lunga si mai lata decat prima. Terasa inferioara este dominata insa de marele templu circular: trei cercuri concentrice formand un intreg cu un diametru de aproximativ 29 de metri. La cativa metri sta mut „soarele” de andezit, un disc de piatra cu diametrul de sapte metri.
Alt templu circular, de dimensiuni mai mici decat primul, asteapta si el sa-i fie dezlegate misterele.
„Este prima capitala de pe teritoriul Romaniei. Aici este Kogaionul, muntele sfant al dacilor. Este centrul spiritualitatii stramosilor nostri, in forma ei antica, necrestina, asa cum era.
Daca mergi printre sanctuare si te uiti atent la ele, ceva in sufletul tau incepe sa vibreze intr-un fel ciudat, pe care nu l-ai mai simtit altundeva”, spune Adria